Placki ziemniaczane z wędzonym serem.jpg
| Placki ziemniaczane z wędzonym serem.jpg Rozmiar 20 KB |
Placki ziemniaczane z wędzonym serem
Składniki na 4 porcje
•3/4 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach (lub z dnia poprzedniego)
•3 jaja
•20 dag sera wędzonego (np. Rolady Ustrzyckiej lub oscypka)
•sól i czarny pieprz
•szklanka płatków kukurydzianych (zwykłych)
•olej do smażenia, pomidorki do dekoracji
Etapy przygotowania
1.Ziemniaki ugotowane w łupinach ostudzić, obrać i zetrzeć w łezkę. Można też wykorzystać takie, które zostały nam z obiadu poprzedniego dnia. Dodać ser starty w łezkę i jaja. Dobrze wszystko wymieszać.
2.Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
3.Smażyć okrągłe placuszki z jednej strony. Przed przewróceniem na drugą posypać płatkami kukurydzianymi. Piec z drugiej strony na złoty kolor. Dzięki temu zabiegowi powstanie chrupiąca góra placków, gdyż same placki są bardzo delikatne.
4.Wyłożyć na talerzyk, udekorować pomidorami i ewentualnie zieleniną. Można też podać z sałatką z pomidorów i cebulki.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plannkula.pev.pl