Placki ziemniaczane z wędzonym serem.jpg

Placki ziemniaczane z wędzonym serem.jpg
Rozmiar 20 KB
Placki ziemniaczane z wędzonym serem

Składniki na 4 porcje

•3/4 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach (lub z dnia poprzedniego)

•3 jaja

•20 dag sera wędzonego (np. Rolady Ustrzyckiej lub oscypka)

•sól i czarny pieprz

•szklanka płatków kukurydzianych (zwykłych)

•olej do smażenia, pomidorki do dekoracji



Etapy przygotowania

1.Ziemniaki ugotowane w łupinach ostudzić, obrać i zetrzeć w łezkę. Można też wykorzystać takie, które zostały nam z obiadu poprzedniego dnia. Dodać ser starty w łezkę i jaja. Dobrze wszystko wymieszać.

2.Przyprawić pieprzem i solą do smaku.

3.Smażyć okrągłe placuszki z jednej strony. Przed przewróceniem na drugą posypać płatkami kukurydzianymi. Piec z drugiej strony na złoty kolor. Dzięki temu zabiegowi powstanie chrupiąca góra placków, gdyż same placki są bardzo delikatne.

4.Wyłożyć na talerzyk, udekorować pomidorami i ewentualnie zieleniną. Można też podać z sałatką z pomidorów i cebulki.


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • annkula.pev.pl
  • Szablon by Sliffka (© Niezależnie od ogromu jego zdumienia czasem najwyższym powołaniem mężczyzny jest to prostu stać i tulić.)