ciasto budyniowo-jabłkowe-JEDYNA0101.jpg
| ciasto budyniowo-jabłkowe-JEDYNA0101.jpg Rozmiar 28 KB |
Składniki:
1 kg jabłek
kostka masła lub margaryny
4 jaja
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże opakowania budyniu waniliowego
1 litr mleka
Jak przyrządzić:
Jabłka obrać, utrzeć na tarce.
Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch.
Nadal ucierając powoli wsypać mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Budyń z obu opakowań ugotować na 1 litrze mleka, dodając pozostały cukier.
Większą część ciasta włożyć do blachy, na nim rozłożyć warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
Piec przez 40 min. w temp. 200 stopni.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plannkula.pev.pl