Ziemniaczane roti z mietowo-kokosowym chutney.jpg

Ziemniaczane roti z mietowo-kokosowym chutney.jpg
Rozmiar 14 KB
Ziemniaczane roti z miętowo-kokosowym chutney



Składniki na 5 porcji

•750g ziemniaków

•2 świeże, zielone papryczki chili

•1 łyżeczki suszonego,czerwonego chili

•1 małą, drobno posiekana cebula

•1 łyżeczka soli

•1 łyżeczka mielonego kminku

•1 łyżeczka kurkumy

•2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej kolendry

•25g stopionego masła

•150g (2 1 dl) maki pszennej

•Olej rzepakowy do smażenia

Chutney:

•Ok. 1 szklanka wiórków kokosowych

•1 szklanka jogurtu naturalnego

•1 zielona, świeża papryczka chili

•2 łyżki stołowe świeżej, posiekanej mięty

•1 łyżeczki soli

•1 łyżeczki cukru



Etapy przygotowania

1.Wiorki kokosowe wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Zostawiamy na ok.20 min, po czym odcedzamy na sitku i staramy się odcisnąć z nich całą wodę. Chili kroimy w bardzo drobniutka kostkę, pestki wyrzucamy. Wszystkie składniki chutney wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, odkładamy na bok.

2.Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie; odcedzamy ubijamy je na puree. Z chili wykrawamy nasiona i siekamy w drobna kostkę; dodajemy do puree wszystkie składniki za wyjątkiem maki; dokładnie mieszamy. Stopniowo delikatnie dosypujemy make i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy ok.30-40 małych kuleczek i rozpłaszczamy je na cienkie placki na wysypanym maka stole.

3.Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy roti przez ok.1-2 min. z każdej strony (aż staną się pomarańczowo-brązowe). Podajemy z miętowo-kokosowym chutney. Smacznego :)


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • annkula.pev.pl
  • Szablon by Sliffka (© Niezależnie od ogromu jego zdumienia czasem najwyższym powołaniem mężczyzny jest to prostu stać i tulić.)