ciasto budyniowo-jabłkowe-JEDYNA0101.jpg

ciasto budyniowo-jabłkowe-JEDYNA0101.jpg
Rozmiar 28 KB
Składniki:

1 kg jabłek
kostka masła lub margaryny
4 jaja
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże opakowania budyniu waniliowego
1 litr mleka

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać, utrzeć na tarce.
Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch.
Nadal ucierając powoli wsypać mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Budyń z obu opakowań ugotować na 1 litrze mleka, dodając pozostały cukier.
Większą część ciasta włożyć do blachy, na nim rozłożyć warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
Piec przez 40 min. w temp. 200 stopni.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • annkula.pev.pl
  • Szablon by Sliffka (© Niezależnie od ogromu jego zdumienia czasem najwyższym powołaniem mężczyzny jest to prostu stać i tulić.)